top of page

Tips & tricks för kläderna

Vi har konstaterat att det är viktigt att ta hand om sina kläder för att de ska ha ett andrahandsvärde. Att något har ett andrahandsvärde gör att det kan byta ägare flera gånger. Det innebär att produkter blir attraktiva även som second hand-produkter. Idag är det dessvärre så att andrahandsvärdet är väldigt lågt på kläder, eftersom de är så billiga att nyproducera. Det behöver vi ändra på. Om fler konsumenter ser vinsten i att köpa second hand kan vi ställa andra krav på kvalitet och därmed höja värdet på produkterna.


Hur gör man då?


Minska antalet tvättar

Det finns mycket att säga om tvätt. Men en stor del är att undvika onödiga tvättar efter bara en användning. Svettiga kläder behöver inte alltid tvättas omgående, utan kan räcka att de får hänga ute på vädring i några timmar. Använd tvättmedel med miljömärkning, till exempel Svanen och Nyckelhålsmärkning för en skonsam, miljövänlig tvätt.



Handtvätta fläckar

Inget är så störigt som en fläck på en alldeles nytvättad tröja. Men misströsta ej, fläckar kan lätt tas bort för hand och spara ännu en omgång tvätt. Fläckar går lättast bort om plagget får ligga i blöt några timmar eller över natten. Sedan gnuggar man på fläcken för att få bort den. Några miljövänliga medel att använda på fläckar är galltvål (länk), citron och salt. Det finns diverse tvålar med citron för fläckborttagning. Att lägga plagget i blöt tillsammans med citron och/eller salt är också effektivt.



Skippa sköljmedel

Sköljmedel är onödigt. Det innehåller en massa dåliga kemikalier som mest får kläderna att lukta gott, men inte så mycket mer. Använd istället ättika för att göra tvätten mjuk. Häll någon deciliter i facket för sköljmedel i tvättmaskinen. Jodå, det funkar! Lukten försvinner när plagget har torkat.



Vädra bort dålig lukt

Vädring kan låta simpelt men det är effektivt. Häng ut kläderna på vädring om de luktar efter bara en användning. Ett bra tips för träningskläder. Ytterligare ett tips är att lägga plagget i frysen några timmar, så försvinner den dåliga lukten. Bor man i lägenhet kan det vara svårt med vädring, särskilt om man inte har någon balkong. Då kan man testa att hänga upp plagget i eller nära ett ett öppet fönster - på ett säkert sätt så det inte blåser iväg.


Olika textilmaterial beter sig också olika. Viskos och ull är material som mår särskilt bra av att vädras. Viskos blir slätt och fint. Ull ska precis som jeans inte tvättas om man kan undvika det, men mår bra av att vädras i fuktigt väder, eftersom luftfuktigheten gör att smuts släpper från tygfiberna. Ett alternativ är att hänga kläderna i badrummet medan man duschar för att få samma effekt.



Laga hål

Lagning kräver lite förkunskaper men att slänga ett plagg på grund av hål är synd ifall det kan räddas. Internet är fullt av guider och steg-för-steg instruktioner hur man går tillväga för att laga hål. Vill man inte göra det själv kan man lämna in kläderna till en skräddare, en yrkesroll som fått ett visst uppsving på senare tid. Verksamheter som utför lagning och re-design blir allt vanligare - till exempel Malmöföretaget Repamera.



Noppor

Noppor kan se jäkligt trist ut men är inget skäl för att göra sig av med klädesplagg. Det finns tricks för att rädda dem.

  • Använd en vanlig rakhyvel på nopporna. Lämpligt för tjockare tröjor.

  • Klipp försiktigt bort nopporna med en liten sax ifall de är större och toviga

  • Använd en särskild noppborttagare som finns att köpa i olika varianter. Lämpligt för känsligare tyger.


/Julia


Bilder: Unsplash

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page